ETUSIVUYLEISÖLLEMEDIALLEURHEILIJATKUMPPANITORGANISAATIOUUTISETTULOSPALVELUYHTEYSTIEDOTeShop
TOIMITSIJAINFO
TOIMITSIJAINFO
SUOJELIJA
KUNNIATOIMIKUNTA
JÄRJESTELYTOIMIKUNTA
Mehukatti

OPAS TUOMARISTOLLE (sähköinen pdf -tiedosto)
 


Elokuun ensimmäisenä viikonvaihteena suomalaisen yleisurheilun huomio kohdistuu Turun Kalevan Kisoihin. Turussa on ollut pitkät perinteet kisajärjestäjänä, edelliset Kalevan Kisat käytiin Paavo Nurmen stadionilla 2001. 

Paavo Nurmen stadion ja sen suorituspaikat on saatu kuntoon. Stadion on varmasti urheilijoille ja kisaan saapuvalle yleisölle mieleen.

Kalevan Kisojen kilpailutuomaristo koostuu pääasiassa Turun Urheiluliiton kokeneesta toimitsijakaartista, joka on sopivasti täydennetty muutamilla henkilöillä Turun muista seuroista.

Tähän oppaaseen on koottu olennaisia ja tärkeitä asioita liittyen kilpailutoiminnan läpiviemiseen. On hyvä lukea tämä opas läpi ennen kisoja ja kerrata myös oman lajin säännöt.

Kisojen aikataulu on tätä kirjoitettaessa ( 19.7.) lähes lopullinen. Aikataulun tarkistus tehdään kun ilmoittautumisaika menee umpeen 27.7. Mitään suurempia muutoksia ei ole odotettavissa, mutta on hyvä tarkistaa lopullinen aikataulu kisojen nettisivuilta (www.kalevankisatturku.fi) kisaviikolla. Muutokset ovat näkyvillä myös toimitsijapisteessä.

Toivon kaikille sykähdyttäviä elämyksiä suomalaisen yleisurheilun lippulaivan Kalevan Kisojen läpiviennissä. Tehdään tästä yhdessä hieno tapahtuma sekä urheilijoille, yleisölle että myös itsellemme.


        Teijo Raitio
        Kilpailun johtaja
 Kokoontuminen
Jokainen tuomaristoon kuuluva ilmoittautuu stadionille tullessaan toimitsijapisteessä joka sijaitsee Martin koululla. Ilmoittautuminen on tehtävä erikseen jokaisena kilpailupäivänä. Mahdollisesta estymisestä tulee ilmoittaa toimitsijavastaavalle. Toimitsijakanslian toiminnasta vastaa Riitta Hyvärinen p. 040 3004 261.

Lajijohtajat kutsuvat päivittäin ryhmänsä kokoon viimeistään tuntia (1) ennen oman lajinsa alkua (seiväs 1.30h, ja korkeus 1.15h). Kokoontumisen yhteydessä lajijohtajan toimesta katsotaan että kaikki ovat paikalla, kerrataan tehtävät, käydään läpi lajin aikataulu sekä annetaan viime hetken ohjeet. Kentälle mennään ja poistutaan lajijohtajan johdolla parijonossa. Lajijohtaja käy ennen ryhmänsä kokoontumista oman suorituspaikkansa läpi yhdessä kilpailun teknisen johtajan kansaa. Lajinjohtaja voi päättää erikseen ryhmänsä myöhäisemmistä kokoontumisista ko. kilpailupäivän aikana, mutta aina päivän ensimmäinen kokoontuminen tapahtuu toimitsijoiden taukotilassa, joka sijaitsee pääkatsomon alakerrassa pukuhuone n:o 2:ssa.    

Toimitsijakanslia
Toimitsijoiden kanslia sijaitse Martin koululla (I-kerros), jossa tapahtuu kunkin kilpailupäivän ilmoittautuminen, sieltä saa myös kulkuluvan, ruokalipun, ja tarvittaessa P- parkkilipun.
Toimitsijakansliaan voi jättää sellaiset ylimääräiset varusteet säilytykseen joita ei voi viedä kentälle.
Kanslian aukioloajat:
    to 4.8  klo 16-22
           pe 5.8 klo 8-22
    la 6.8  klo 8-22
    su 7.8 klo 8-18.30

Toimitsijoiden taukotila
Toimitsijoiden taukotilana toimii stadionin katsomon alakerrassa pukuhuone n:o 2.
Taukotilassa on tarjolla myös kahvia, mehua ja pientä purtavaa.
 
Toimitsijaruokailu
Kisojen aikana toimitsijoiden ruokailu on Martin koululla, jossa kisajärjestäjä tarjoaa yhden ruokailun / päivä  lipuketta vastaan.

Kisaruokala palvelee seuraavasti:
perjantai 5.8. klo 14-17 - lauantai 6.8. klo 12-17 - sunnuntai 7.8. klo 12-16

MENU:
 
Perjantai 5.8.        
Jauhelihakeitto
Broileripihvi, kastike, peru / riisi
Lihapullat, kastike , perunamuusi
Kasvisruoka
Lauantai 6.8.          
Nakkikeitto
Kinkkukiusaus
Uunilohi, kastike, perunat
Kasvisruoka
Sunnuntai 7.8.       
Lohikeitto
Porsaan ulkofilepihvi, kastike, paistetut perunat
Bolognese -kastike, spagetti
 Kasvisruoka

Joka aterialla:        
Salaatti, Leipä (tumma ja vaalea), Levite
Ruokajuoma : vesi, mehu, maito, kotikalja
Kahvi / Tee  pikkuleipä
 
 
Pukeutuminen
Tuomaristo työskentelee kentällä kisa-asussa, Lajijohtajan erottaa erivärisestä paidasta. Kisa-asu tulee olla päällä työtehtävissä sekä katsomossa. Jokaiseen päivä-iltakilpailuun annetaan erillinen ohje pukeutumisesta sään mukaan.
Tärkeää on, että kentällä ollaan siistissä ja yhtenäisessä varustuksessa.
Toimitsijan kisapakettiin kuuluu t-paita, housut, huppari, lippis ja laukku, sekä
kaksi kisalippua / päivä.
Kisapaketti on haettavissa ensisijaisesti keskiviikkona 3.8. klo 10-20 Intersport Megastore Hansa, Eerikinkatu 15, tai torstaina 4.8. klo 16-22 toimitsijakansliasta, Martin koulu.

Käyttäytymisohjeet
Jokainen kisoihin nimetty tuomari edustaa kisaorganisaatiota ja on näkyvissä keskeisesti kentällä sekä urheilijoille, yleisölle että medialle. Lisäksi kisa-asuinen toimitsija näkyy myös kaupungilla. Tavoitteena on että näille kaikille sidosryhmille jää myönteinen kuva Turun Kalevan kisoista.    
Tehtävissään tuomaristo noudattaa ehdotonta tasapuolisuutta kaikkia kilpailijoita ja heidän avustajiaan kohtaan. Tämä edellyttää tehtävään keskittymistä ja tilanteiden huomioon ottamista. Kentällä olevat toimitsijat eivät saa kannustaa urheilijoita heidän suorituksissaan. Urheilijat ovat joskus hyvin keskittyneet omaan suoritukseensa, joten on hyvä kiinnittää huomiota myös heille annettujen ohjeiden antamiseen.

On hyvä muistaa myös se, että valokuvaaminen tai muu tapahtumien tallentaminen sisäkentän puolelta kilpailujen aikana on toimitsijoilta ehdottomasti kielletty. Akkreditoiduilla valokuvaajilla on yksinoikeus kuvien ottoon, sekä YLE:llä ja järjestäjän videoryhmällä vastaavasti oikeus ottaa liikkuvaa kuvaa sisäkentältä.
Lajijohtaja voi oheistaa suorituspaikalla, mikäli em. henkilöt haittaavat kilpailusuorituksia, turvallisuutta, televisiointia tai ovat selkeästi mainosten edessä.
Kolmen ja puolen päivän kisaurakka on tuomaristolle kova koitos. Kannattaa
muistaa riittävä yöuni ja lepo. Mikäli kisan jälkeen haluaa käydä terassilla niin
pitää muistaa, että toimitsija-asu päällä ei nautita alkoholia. Alkoholin käytön jälkiseuraamukset eivät saa näkyä työtehtävissä, mahdollisiin ongelma-tapauksiin puututaan välittömästi.

Pysäköinti ja liikkuminen kisa-alueelle
Talkoolaisten pysäköintialue sijaitsee Klassikon koulun pihalla (Linnankatu 27).   Pysäköintiluvan saa tarvittaessa kisapaketin mukana kisakansliasta.

Kulkulupa ja kisojen seuraaminen
Tuomarikorttiin on merkattu ne alueet, joissa kukin tuomari voi tehtävänsä mukaisesti liikkua. Vapaa- aikanasi ja myös niinä päivinä kun sinulla ei ole työvuoroa voit seurata kisoja tuomarikortilla maavallikatsomon paikoilta.

Turvallisuus
Tuomariston tehtävänä on tarvittaessa avustaa turvallisuussektorin henkilöitä ja poliisia turvallisuuteen liittyvissä asioissa.
Lisäksi jokaisen kentällä olevan tuomarin kuuluu kiinnittää huomio sekä urheilijoiden että toimitsijoiden turvallisuuteen kilpailualueella. Tämä on erityisen tärkeää pitkien heittojen aikana.
Mikäli katsoja ilmestyy radalle tai keskikentälle on myös tuomariston velvollisuus ohjata tällaiset tapaukset takaisin katsomon puolelle tai pidätellä tilannetta kunnes varsinaiset järjestysmiehet saapuvat paikalle. mihinkään voimatoimiin ei ole kuitenkaan syytä ryhtyä.
 
Yhteiset pelisäännöt
¤ Nauti Kalevan Kisojen tunnelmasta aitiopaikalla
¤ Positiivinen ja aktiivinen palveluasenne
¤ Jokainen toimitsija on infohenkilö – ota selvää jos et itse tiedä asiasta
¤ Kisa-asuissa edustetaan aina kisaorganisaatioita, myös tauoilla ja vapaa-aikana

TUOMARIOHJEISTUS

Kokoontumispaikka (Calling)
Calling ryhmän tehtävänä on huolehtia urheilijoiden ohjaamisesta aikataulun mukaisesti suorituspaikoille sekä tarkistaa urheilijan osanotto-oikeus, varusteet,
asut ja mainokset. Calling tila on ensimmäinen pakollinen piste, jossa urheilijoiden tulee ilmoittautua calling- aikataulun puitteissa. Mikäli urheilija myöhästyy callingista, suljetaan hänet kilpailusta. Tapahtumakohtaisesti voidaan tuomarineuvoston päätöksellä sallia urheilijan osallistuminen.

Urheilija joka on callingin kautta mennyt kentälle ja jatkaa suoraan seuraavaan lajiin ei tarvitse tulla uudestaan callingin kautta. Otteluissa on päivän ensimmäiseen ja viimeiseen lajiin mentävä callingin kautta.
Calling roomiin on pääsy ainoastaan urheilijoilla, ei esim. valmentajilla tai muilla avustajilla. Jos urheilijalla on ns. kiellettyjä välineitä; matkapuhelin, radio, MP3 soitin
tai muita vastaavia esineitä, otetaan ne häneltä pois säilytykseen urheilijan tiedoilla. 
Calling ryhmän toimesta saatetaan kilpailijat suorituspaikoille aikataulun mukaisesti.

Tekninen johtaja
Tekninen johtajan vastuulla on varmistaa, yhdessä kenttälajien johtajan ja kyseisten lajijohtajien kanssa, että juoksurata, vauhdinottoradat, heittokehät, kaaret, sektorit kenttälajien alastulopaikat ja kaikki laitteet ja välineet ovat sääntöjen mukaiset.
 
Lähettäminen
Lähettäjän tehtävänä on vastata lähdön säännönmukaisesta toteuttamisesta, aikataulun noudattamisesta, varoittamisista ja kilpailusta pois sulkemisesta.
Henkilökohtaisen varoituksen (keltainen kortti) antaa start referee. Hänelle tulee oma pöytäkirja, johon hän merkitsee omat päätöksensä.
Lähettäjän apulaiset/lähdön järjestäjät tarkistavat kilpailunumerot, kokoavat juoksijat kaarrelähdöissä kokoamisviivalle pöytäkirjan mukaiseen järjestykseen sekä tarkistavat telinelähdöissä että kaikki asettuvat asianmukaisesti lähtötelineisiin viivan takana. Lisäksi lähdön järjestelijät jakavat juoksijoille ns. reisinumerot kiinnitettäväksi oikeaan reiteen.
Pikamatkoilla käytetään vilpinpaljastuslaitteita. Kaikki vilpinpaljastuslaitteiden tulostamat reaktioaikanauhat otetaan talteen ja toimitetaan tulospalveluun.
Molemmat pöytäkirjat sekä lähtö että start referee palautetaan tulospalveluun.

Maalikamerat
Etusuoran maalissa on kaksi kappaletta maalikameroita, joista toinen on sisäkentän puolella. Lisäksi takasuoralla on valmius ottaa maalikamerakuvaa kahdella kameralla joista toinen on sisäkentän puolella, mikäli joitain päiväkilpailujen pikamatkoja halutaan juosta myötätuuleen. Kaikki iltakilpailut juostaan etusuoralla.
Maalikameran käyttäjän on muistettava kameran käsikäynnistys, jos kamera ei käynnisty laukauksesta.

Käsiaika ja maalituomareiden toiminta
Sähköisen ajanottojärjestelmän varmistamiseksi on käytössä käsiajanotto. Maalituomarit ottavat maalitulojärjestyksen ja käsiajan voittajalle kolmella kellolla kaikissa olosuhteissa. Yli 800m juoksuissa merkitään maalintuilojärjestyksen lisäksi tasatilanteissa olevien juoksijoiden sijainti suhteessa toisiinsa, jolloin tarkka sijoituksen määritys voidaan tehdä maalikamerakuvan avulla.
Jokaista erää varten on etukäteen tulostettu pöytäkirja, joka täytetään ja palautetaan tulospalveluun. Lomakkeeseen merkitään maalintulojärjestys ja käsiajat, kierros-määrät kirjataan erilliselle lomakkeelle.         

Väliajanotto
Virallinen väliaika otetaan vain johtavalle juoksijalle. Pöytäkirjaan merkitään juoksijan kilpailunumero ja väliaika. Väliaika otetaan 800-1500 metrin juoksuissa 400m:n välein ja pidemmillä matkoilla 1000 metrin välein. Väliaika osoitetaan valkoisella lipulla jota pidetään ylhäällä kunnes johtava juoksija tulee kohdalle jolloin lippu heilautetaan alas.   

Tuulen mittaus
Pikamatkojen tuulet mitataan automaattisesti tuulimittarilla, joka on yhteydessä tulospalvelujärjestelmään. Jokaisen juoksun jälkeen tuulilukema ilmestyy tuulimittarin vieressä olevaan näyttötauluun.
Paikalla on myös henkilö joka lukee tuulilukeman ja kirjaa sen pöytäkirjaan juoksuittain.

Juoksujen videovalvonta
Juoksujen valvonnassa käytetään videovalvontaa. Lisäksi lähdöt ja pitkien matkojenmaalintulot kuvataan erillisellä videokameralla. Iltakilpailujen aikana on
mahdollista käyttää myös YLE:n kuvamateriaalia.

Manuaalinen juoksujen valvonta
Vaikka käytössä on videovalvonta, tarvitaan juoksujen valvojia seuraamaan mahdollisia sääntörikkomuksia. juoksujen valvojien raportin perusteella tarkistetaan rikkomukset videomateriaalista.

Toimenpiteet, kun rikkomus on todettu, ovat seuraavat:
¤ valvoja nostaa keltaisen lipun näkyvästi ylös
¤ valvoja tekee rikkomuksesta kirjallisen raportin valmiille lomakkeelle, johon 
    merkataan myös kohta missä rike tapahtui.
¤ juoksujen valvonnan johtaja menee paikalle välittömästi lipun nähtyään, toteaa
   valvojan kanssa rikkomuksen  laadun  ja allekirjoittaa  myös raportin.
   Ryhmän johtaja ilmoittaa asiasta juoksujen johtajalle ja videovalvontaan.   
¤ Videovalvonnassa oleva henkilö raportoi havainnostaan juoksujen johtajalle,
    joka päättää jatkotoimista.

Juoma- asema (5000m ja sitä pidemmät matkat)
Juoma- aseman henkilöstö asetetaan ko. hetkellä vapaana olevista tuomareista.
Juoksujen johtaja ilmoittaa juoma-aseman tarpeen ja paikan (takasuoran keskelle
4 tai 5 juoksurata) ja tekninen johtaja toimittaa tarvittavat pöydät ym. tarvikkeet. Juomamukit asetetaan pöydän reunalle harvakseltaan, josta kilpailijat ottavat ne itse. Mukeja ei saa ojentaa kilpailijoille.   

Kävely       
Kalevan Kisojen kävelykilpailut pidetään torstai-iltana. Kisan reitti rakennetaan
Itäiselle Rantakadulle 1 km:n mittaiselle radalle, lähtö ja maali sijaitsevat Itsenäisyydenaukion alapuolella. 
Kävelyiden kierroslaskenta, väliaikojen ottaminen, osittainen järjestyksen valvonta ja juoma-huolto hoidetaan stadionilla työskentelevien tuomareiden kanssa. Järjestyksen valvonnassa käytetään myös ulkopuolisia ao. luvan
omaavia henkilöitä.

Kenttälajit
Kenttälajien tuomariryhmien toiminta rakentuu käännetyssä järjestyksessä kilpailun alkuhetkestä taaksepäin lukien. Lajijohtaja vastaa siitä, että laji suoritetaan aikataulun mukaisesti. Lajijohtaja suorittaa ryhmänsä nimenhuudon; juoksulajeissa 45 minuuttia, kenttälajeissa 60 minuuttia, seiväshypyssä 1h 30 minuuttia, ja korkeushypyssä 1h 15 minuuttia ennen aikatauluun merkittyä kisan alkua Tätä ennen lajijohtaja on käynyt tarkistamassa kilpailupaikan kunnon ja tarvittavat tuomariston välineet. Lisäksi ennen nimenhuutoa lajisihteeri hakee kilpailupöytä-kirjat, ja mahdollisesti lajissa muille niitä tarvitseville.
Lajijohtaja ottaa myös oman kuulokkeilla varustetun radiopuhelinyhteyden käyttöön
tapahtumaohjausta varten.    
Kaikkien lajin tuomareiden tulee olla läsnä nimenhuudossa. Lajijohtaja käy läpi tuomarilistan ja tekee tarvittavat muutokset, kertoo lajin kulkuun vaikuttavista asioista mm. tapahtumaohjaus, antaa viime hetken ohjeet, vastaa kysymyksiin ja antaa ohjeet pukeutumisesta.
Kentälle tulo tapahtuu lajijohtajan johdolla yleensä 45 minuuttia ennen lajin alkua,
poikkeuksena seiväs 1h 15 minuuttia, ja korkeus 55 minuuttia ennen lajin alkamista.
Tuomareiden on oltava kentällä valmistelemassa omaa tehtäväänsä noin 15 min ennen kuin urheilijat tuodaan johdetusti paikalle.
Finaalissa urheilijat esitellään ennen lajin alkua, lajijohtaja järjestää urheilijat riviin
pöytäkirjan mukaiseen suoritusjärjestykseen sopivaan paikkaan esim. heitoissa sektoriviivalle ja hypyissä vauhdinottoradan viivalle.
Kilpailun päätyttyä tuomariryhmä poistuu parijonossa lajijohtajan johdolla tuomariston taukotilaan lyhyttä kilpailua koskevaa yhteenvetoa varten. Samassa voidaan läpikäydä jo ryhmän seuraava tehtävä.
Lajijohtaja tarkistaa ja allekirjoittaa kilpailupöytäkirjan, ja sihteeri toimittaa pöytäkirjan ja mahdollisen tuulimittaripöytäkirjan tulospalveluun.

Seipäiden säilytys
Seipäiden säilytystilana käytetään maraton portilla olevaa varastotilaa, josta seipäät viedään järjestäjän toimesta kentälle, ja tuodaan sieltä pois. Seipäät / säilytyspussi tulee merkata tunnuksella; sarja, ja kilpailu.

Kenttälajien suorituspaikkojen tunnukset
¤ kiekko ja moukari – yksi heittopaikka
¤ kuulantyöntö – yksi työntöpaikka, 100m:n lähtökulmassa
¤ keihäänheitto – yksi heittopaikka, tulostaulua vastakkaisessa päässä
¤ pituus ja 3-loikka
    A =keskikentän puolella, 100m:n lähtöpäässä (finaalit)
    B =keskikentän puolella, kentän etusuoran maalin päässä (finaalit)
    C =katsomon edessä, 100m:n lähtöpäässä juoksuradan puoleinen paikka
          (karsinnat, ottelut)
    D =katsomon edessä, 100m:n lähtöpäässä katsomon puoleinen paikka
          (karsinnat, ottelut)
¤ korkeushyppy
    A = kentän tulostaulun puoleisessa päässä, keskellä päätyä (finaalit)
    B = kentän tulostaulun puoleisessa päässä, pääkatsomon puoleinen paikka
           (karsinnat, ottelut)
    C = kentän tulostaulun puoleisessa päässä, takasuoran puoleinen paikka
           (karsinnat, ottelut)   
¤ seiväshyppy
    A = pääkatsomon edessä, hyppysuunta etusuoran vastainen (finaalit)
    B = pääkatsomon edessä, hyppysuunta etusuoran suuntainen (finaalit)
    C = kentän tulostaulun puoleisessa päässä, sisäkentän puoleinen paikka
           (karsinnat, ottelu)
    D = kentän tulostaulun puoleisessa päässä, juoksuradan puoleinen paikka
           (karsinnat, ottelut)   

Urheilijat poistuvat kentältä seuraavasti:
¤ karsintakilpailussa yksi lajin toimitsija vie karsintarajan saavuttaneet urheilijat
   yhtenä ryhmänä aina kierroksen jälkeen mixed zone alueelle.
¤ korkeus- ja seiväshypyssä kilpailun jatkamiseen oikeutensa menettäneet viedään
    mixed zone alueelle rimaa nostettaessa seuraavaan korkeuteen. 
¤ kilpailun päätyttyä lajijohtajan nimeämä tuomari vie urheilijat yhtenä ryhmänä
    mixed zone alueelle.
¤ urheilijat eivät saa ottaa mahdollisia omia heittovälineitä mukaan kentältä
    lähdettäessä vaan ne pitää noutaa kilpailun jälkeen heittoväline varastosta, jonne
    välineiden hoitajat noutavat ne kisan päätyttyä. 

Ottelijoiden lepotila
Ottelijoille on varattu lepotilat pääkatsomon alakerrasta, miehille pukuhuone n:o 9 ja naisille pukuhuone n:o 8 Järjestäjät eivät vastaa pukuhuoneisiin jätetyitä tavaroista.

Tapahtumaohjaus  
Tapahtumaohjaus on radiopuhelimella yhteydessä lajijohtajiin kisan aikana.
Tapahtumaohjauksen vastuulla on koordinoida eri lajien välisiä tapahtumia ja rauhoittaa esim. lähdöt muulta toiminnalta. Olennaista on seurata koko ajan
tapahtumaohjauksen välittämiä ohjeita ja toimia niiden mukaisesti.
 Onnistuneen kokonaisuuden takaamiseksi on hyvä myös seurata muiden tapahtumien ajoittamista ja välittää tietoa tapahtumaohjaukselle oman lajin huippukohdista.
Mikäli urheilijalle on jo annettu lupa suoritukseen saa hän tehdä sen loppuun, mutta seuraavaa urheilijaa ei pidä päästä valmistautumaan. Tärkeää on kisan aikana välittää keskeytyksistä tietoa myös urheilijoille, jolloin he voivat valmistautua paremmin omaan suoritukseensa.

Vastalauseiden käsittely
Urheilija tai hänen edustajansa voi tehdä kahdenlaisen vastalauseen; suullinen
vastalause tai kysely lajijohtajalle tai juoksujen lähdön osalta start refereelle, sekä kirjallinen vetoomus tuomarineuvostolle (protesti).

Suullinen vastalause lajijohtajalle
Edellytykset suulliseen vastalauseeseen
¤ koskettava yksittäistä kilpailusuoritusta, lajin läpivientiä tai kilpailutuloksia.
¤ tehdään kilpailun kestäessä tai välittömästi sen jälkeen, viimeistään 30 min. lajin
   virallisen tuloksen julkistamisen jälkeen.
¤ tekijä voi olla urheilija itse tai hänen edustajansa.

Käsittely
¤ lajijohtaja ottaa huomioon kaiken saatavilla olevan aineiston päätöksenteon
   perusteeksi
¤ keskustelee lajin tuomareiden kansaa kyselyn aiheuttaneesta tapahtumasta
¤ lajijohtaja tekee päätöksen aiheuttiko kysely muutoksia kilpailun läpivientiin tai
   tuloksiin
¤ mikäli suullinen vastalause hyväksytään, tuomariston on tehtävä tarpeelliset
   korjaukset kilpailujärjestelmään ja tuloslistoihin.  
¤ mikäli urheilijaa tyydyttävää ratkaisua ei voida aineiston perusteella tehdä,
   ilmoittaa lajijohtaja siitä kilpailun johtajalle
¤ kenttälajeissa tulos voidaan mitata ”varastoon” mahdollista myöhempää käyttöä
   varten, mutta sitä ei saa tallentaa tulospalvelujärjestelmään

Kirjallinen vetoomus tuomarineuvostolle
Edellytykset protestin tekemiselle
¤ vetoomus tuomarineuvostolle on tehtävä kirjallisesti 30 min. kuluessa siitä
    kun tulokset on virallisesti julkaistu
¤ vetoomuksen on koskettava yksittäistä kilpailusuoritusta, lajin läpivientiä tai
    kilpailutulosta
¤ kirjallinen vastalause tulee toimittaa tuomarineuvoston puheenjohtajalle
¤ tuomarineuvosto käsittelee vastalauseen mikäli siitä on maksettu ns.
   protestimaksu 25 €
¤ vastalauseen voi tehdä myös urheilijaa edustava henkilö

Käsittely
¤ kilpailun johto kokoaa vastalauseen käsittelyyn tarvittavan aineiston
   (tuloslistat, pöytäkirjat, tuomariston hylkäysilmoituksen, videonauhan, muut
   raportit)
¤ tuomarineuvosto käsittelee kirjallisen vetoomuksen ja tekee lopullisen päätöksen
¤ mikäli kirjallinen vetoomus hyväksytään, tuomariston on tehtävä tarpeelliset
   muutokset kilpailujärjestelmään ja tuloslistoihin sekä palautettava protestimaksu

Palkintojenjaot
Palkittavat urheilijat, 3 parasta, sekä voittajan valmentaja kokoontuvat kisan jälkeen palkintojenjaon  kokoontumispaikalle, joka sijaitsee stadionin pääkatsomon takana ylätasanteella, maalin puoleisessa päässä. Palkintojen jako suoritetaan pääkatsomon maalin puoleisessa päässä sijaitsevalla ylätasanteella aikatauluun merkittynä aikana. Lajijohtajan tehtävänä on varmistaa, että kilpailijat tietävät palkintojenjaon aikataulun, ja että he ovat ajoissa paikalla. Voittajan valmentajan tulee olla myös mukana palkintojenjaossa.
Kävelyjen palkintojen jako suoritetaan torstai-iltana kävelyjen tapahtuma-alueella
olevalla Teatterisillalla.

Valmentajan rooli kisojen aikana
Valmentajat seuraavat kisoja katsomon puolelta. He pääsevät harjoituskentälle antamaan viime hetken ohjeita, mutta Calling roomiin asti he eivät voi mennä urheilijan kanssa.
Pituuden ja 3-loikan karsintojen ja finaalien, sekä seiväshypyn finaalien ajaksi urheilijan henkilökohtaiselle valmentajalle on varatut paikat pääkatsomosta ko. suorituspaikan läheisyydestä. Istumapaikat tulee vapauttaa viimeistään kun seuraava laji alkaa.
Kaarrekatsomossa ei ole erikseen valmentajapaikkoja, näille paikoille valmentajat voivat siirtyä omatoimisesti parhaaksi katsomakseen vapaalle istumapaikalle.
Urheilija voi käydä katsomon reunalla keskustelemassa valmentajan kanssa, kunhan tekee sen vaarantamatta muiden urheilijoiden suorituksia. Urheilija ei voi ottaa mitään tavaroita valmentajalta tai muulta kentän ulkopuolella olevalta henkilöltä.

Löytötavarapiste
Kisojen aikana löytötavarat voi toimittaa kisakansliaan, löytötavarat ovat noudettavissa kisojen aikana kisakansliasta aukioloaikoina tuntomerkkejä vastaan.
Kisojen jälkeen löytötavaroita voi tiedustella stadionin henkilökunnalta (02) 262 3520 
 
Pöytäkirjamerkinnät
    O     ylitys, korkeus, seiväs
     --    väliinjättö
    X    hylätty suoritus, pudotus
    DQ    hylätty, vilppilähtö yms.
    DNS    ei startannut, ei osallistunut
    DNF    keskeytti juoksunsa
    NM    ei tulosta, pituussuunta   
    NH    ei tulosta , korkeussuunta

Tavallisimmat pöytäkirjojen hylkäysmerkinnät

Aidan tahallinen kaataminen    168.7
Epäurheilijamainen käytös    145
Estäminen, töniminen        163.2
Liian aikainen poistuminen omalta radalta 163.5
Poistuminen radalta        163.6
Ratarikko                   163.3 ja 168.6
Vilppilähtö            162.6
Vilppilähtö moniottelussa    162.7
Virheellinen aidan ylitys    168.7
Virheellinen esteen ylitys    168.7